tarotkaarten kracht en gerechtigheid

Kracht is 8 ?

Kracht in het tarotspel van Waite

In 1909 bracht uitgeverij Rider de tarotkaarten van Arthur Edward Waite op de markt. Toen had niemand gedacht dat dit tarotspel het bekendste van de wereld worden. De Waite tarot heeft door zijn krachtige symboliek en het gebruik van afbeeldingen in de kleine arcana het ontwerp van duizenden andere tarotspellen beïnvloed. De verandering in kaartvolgorde tussen Kracht en Gerechtigheid werd ook overgenomen,
Tot eind 19de eeuw hadden de meeste tarotspellen Gerechtigheid als 8ste kaart en Kracht als 11de kaart. In Waite’s tarotspel krijgt Kracht plots nummer 8  en Gerechtigheid wordt kaart 11.
Wat is de reden van deze omnummering?  Heeft deze omnummering een invloed op de interpretatie van de kaarten?

Waite en de Golden Dawn

Waite was in 1909 lid van de Hermetische orde van de Gouden Dageraad (afgekort GD).  Hij publiceerde zijn tarotspel met de bedoeling  meer leden te verwerven voor één van de takken van de GD die hij leidde. Bij het kiezen van de symboliek en de volgorde van de kaarten hield hij zich voor een groot deen vast aan de richtlijnen van Samuel Liddell MacGregor Mathers, één van de oprichters van de GD.
Mathers had op basis van een aantal geheimzinnige documenten, de Cypher Documents, een systeem uitgedokterd.
Een systeem waarbij de tarotkaarten een vaste correspondentie kregen met astrologische tekens, Hebreeuwse letters en  de paden op de levensboom.
Net omwille van de astrologische correspondenties die leden van de GD hanteerden was het noodzakelijk de kaarten Gerechtigheid en Kracht te omnummeren. Het teken Leeuw werd toegekend aan Kracht, traditioneel afgebeeld met als een vrouw met een leeuw en Gerechtigheid kreeg het astrologisch teken Weegschaal.
Bovendien vond Waite dat tarotkaart Kracht de innerlijke transformatie van de Magiër voorstelde.  Die innerlijke transformatie, het groeien van het bewustzijn van kosmische eenheid, werd door Waite voorgesteld door een oneindigheidsteken. Als je het cijfer 8 een kwartje draait heb je het oneindigheidsteken. Een extra reden voor Waite om tarotkaart Kracht met het cijfer 8 te verbinden.


Wat is de juiste nummering van de kaarten?

De eerste tarotkaarten hadden geen nummering. Sinds de 15de eeuw hebben de tarotkaarten al verschillende nummeringen gehad. De drukkunst zorgde voor uniformiteit in de nummering. Bestudeer je de tarotkaarten als initiatie-weg, dan komt de tarotkaart van Gerechtigheid voor de tarotkaart Kracht.
De weg van initaitie is een weg van buiten naar binnen.  Gerechtigheid is een thema dat behoort tot de zichtbare, uiterlijke wereld en Kracht gaat over innerlijke processen.

Waite zelf had een wijze raad bij het werken met tarot : enkel het beeld telt, laat de beelden in jou tot leven komen en bepaal zelf de betekenis van de kaart.

Laat de nummering van een kaart geen belemmering zijn tijdens het duiden van het beeld. Gebruik je een tarotspel met Gerechtigheid op 8 dan is dat prima, is Kracht de achtste kaart, ook goed. Kijk naar het beeld. Wat roept het beeld in je op?