Kracht in de tarot

Tarotkaart Kracht

In tarotkaart Kracht sluit een vrouw zonder moeite en op een tedere manier de bek van een leeuw en krijgt hier een likje voor terug. Niets wijst op een krachtmeting, er is geen conflict of agressie te bespeuren. De witte dame brengt de driften van de leeuw tot rust.

Ze straalt een engelachtige puurheid uit. Je kunt haar het best vergelijken met een ongerepte maagd. In bepaalde aspecten komt ze overeen met de Keizerin, want haar ontmoeten we hier opnieuw. De vrouw belichaamt een hoofdbestanddeel van het alchemistisch werk. Zij is de lunaire witte tinctuur, het sublimerend en vloeibaar principe, de vluchtige geest, het mercurale water. Haar kracht is net als die van de Magiër verbonden met de planeet Mercurius, vandaar dat boven allebei hun hoofd het symbool van oneindigheid en levenskracht staat.

De rode leeuw symboliseert een tweede bestanddeel van het alchemistisch werk, het mannelijke sulfer. Dit is de noodzakelijke fixerende en vormende kracht. De mannelijke energie is de actieve en activerende kracht, zowel in ons als in de wereld rondom ons. Die energie mag niet verstikt worden, maar wel getemperd en geïntegreerd worden in ons totale mens-zijn.

Net zoals in de kaart van de Geliefden, zien we de berg van initiatie op de achtergrond. In de kaart Kracht zie je de eerste hereniging van de energie van Adam (de rode leeuw) en Eva (de witte dame). Ze hebben vanuit verlangen elkaar opnieuw ontmoet en zetten samen hun reis voort.

 


Meer weten over tarot?
Lees mijn antwoorden op veel gestelde vragen over tarot.