de wereld in de tarot

Tarotkaart De Wereld

Midden in de Wereld staat een naakte vrouw. Ze symboliseert de mens als goddelijke aanwezigheid in de natuur. De goddelijke aanwezigheid is zichtbaar voor iedereen en toch kunnen we haar niet volledig doorgronden. De sjaal bedekt haar gedeeltelijk, waardoor we haar schitterende gestalte niet volledig kunnen bewonderen. De natuur is een plaats waarin het goddelijke zich kan uitdrukken en tegelijk is de natuur (de materie) een sluier die verhindert om het goddelijke van aangezicht tot aangezicht te ontmoeten.

De benen van de vrouw vormen een kruis, zo is ze een verbindingskanaal voor de krachten die haar omringen. Ze is de centrale as van de wereld, vanuit haar positie kan ze de totale schepping helder waarnemen. Met de twee staven in haar handen zorgt ze voor een perfect evenwicht tussen alle krachten in de wereld, zowel uiterlijk als innerlijk. Je kunt de kaart ruimer interpreteren en er de totale schepping in zien, de totale eenheid van alles.

Net zoals op de kaart het Rad van Fortuin staan er in de hoeken vier afbeeldingen: de mens, de arend, de leeuw en de stier. In de Wereld zijn hun vleugels verdwenen, misschien om aan te geven dat er geen onderscheid is tussen hun hemelse en aardse natuur. De kaart weerspiegelt totaliteit, voorbij alle grenzen, het leven zoals het werkelijk kan worden ervaren. Daarvoor moet je midden in het leven staan, je bewust van alles wat je omringt, en alle krachten door je heen laten stromen als een mystieke dans.