gerechtigheid in de tarot

Tarotkaart Gerechtigheid

Hier wordt recht gesproken. Twee attributen benadrukken dit: een zwaard dat recht naar boven wijst en een weegschaal. Onze daden worden gewikt en gewogen. In tegenstelling tot de vele afbeeldingen van Vrouwe Justitia die we kennen, draagt deze figuur geen blinddoek en zijn de schalen in perfecte balans. Zijn oordeel is vrij van vooroordelen, opvattingen, cultuurgebonden ideeën en diepgewortelde angsten. Hij straalt vertrouwen uit en oordeelt helder. De houding van zijn armen doet denken aan de kaart van de Magiër. Beide zijn kaarten die nauw verbonden zijn met het denken en drukken een directe verbondenheid tussen hemel en aarde uit.

In de kaart van de Gerechtigheid zit de geest in de materie vervat, tussen geest en materie is een constante wisselwerking. Dit is onder andere te merken aan het vierkant ter hoogte van het derde oog en het vierkant met de cirkel op de borst. Die wisselwerking stimuleert het zoeken naar innerlijk evenwicht in het denken. Dit zoeken is een constante en persoonlijke oefening waarbij eenzijdig denken moet worden losgelaten. Van elke gedachte bestaat er een tegenovergestelde gedachte. Om tot inzicht te komen en helder te kunnen oordelen moeten we van alle gedachten de tegengedachte zoeken en die met elkaar afwegen op de weegschaal van Gerechtigheid.

De kaart de Gerechtigheid stelt zowel het oordelen over wereldse zaken voor als het geweten. Naarmate we spiritueel groeien, groeit ook de innerlijke autoriteit. Ons zelfbewustzijn groeit en we leven meer en meer volgens onze innerlijke spirituele overtuigingen.