de Hiërofant in de tarot

Tarotkaart De Hiërofant

De Hogepriester zit vooraan in een tempel. De vloer heeft zwarte en witte tegels, die doen denken aan een vrijmetselaarstempel. Twee symbolen verwijzen naar het spirituele gezag dat hij actief uitoefent: hij draagt de drievoudige kroon en een staf met een drievoudig kruis.

De Hogepriester is iemand die voorgaat in rituelen. Op de kaart zie je hoe twee broeders een esoterische instructie krijgen en gezegend worden. De gekruiste sleutels tonen aan dat de kennis die wordt overgedragen geheim is en in het hart moet worden bewaard.

De andere kaart die esoterische instructie voorstelt, is de kaart van de Hogepriesteres. Bemerk dat zij geen zegenend gebaar maakt. Haar instructie gebeurt volledig innerlijk, terwijl de Hogepriester diegene is die je in het uiterlijke leven spiritueel onderricht. Via hem krijg je inzicht in de spirituele regels en hoe je die in het dagelijks leven kunt integreren. Op dat vlak is hij een autoriteit. Hij bezit alle kennis die nodig is om de wil van God te interpreteren. Daarnaast draagt hij verantwoordelijkheid voor de leer die hij verkondigt. Zijn takenpakket is uitgebreid en zijn geloof moet sterk zijn om dat zoals het hoort uit te voeren.


Meer weten over tarot?
Lees mijn antwoorden op veel gestelde vragen over tarot.