Waarom piekeren niet helpt
Pieker-modus
Heb je jezelf al eens betrapt op het doen van verschillende kaartleggingen na elkaar over hetzelfde onderwerp? Dan ben je in pieker-modus. Je zit vast in een negatieve gedachtestroom terwijl je een kaartlegging wilt interpreteren. Ik garandeer je dat je de ware boodschap van de tarot herkennen, maar zult blijven piekeren. Zorgen, twijfels en angsten zijn een normaal onderdeel van het leven. Maar "normale" zorgen worden buitensporig als ze hardnekkig en oncontroleerbaar zijn.
Constant piekeren, negatief denken of je eigen droombeelden achterna hollen eist een tol op mentaal, emotioneel en lichamelijk vlak. Het tast je kracht aan en maakt je rusteloos. Bovendien is het een echte “killer” voor je concentratie en geheugen.
Ben je een piekeraar? Herken je jezelf in wat ik vertel?
Redenen genoeg om te stoppen met piekeren en vooral om te stoppen met verschillende kaartleggingen na elkaar te doen.
Angst onderdrukken
Je piekert omdat je je angstig voelt en dit wilt onderdrukken. Je maakt jezelf wijs dat je door te piekeren aan een oplossing voor je problemen werkt. Je kunt ervoor kiezen om deze foute mentale gewoonte te doorbreken. Wieg je angsten niet in slaap.
Het is belangrijk om eerst te onderkennen dat je piekert en jezelf te beloven dat je zult stoppen met piekeren. Piekeren heeft geen enkel voordeel, ook al maak je jezelf dit waarschijnlijk wel wijs. Je kunt geen problemen oplossen of voorkomen en je kunt jezelf niet voorbereiden op moeilijke tijden, door er vooraf over te piekeren.
Piekeren over piekeren helpt je ook niet.
Als je dit doet, weet dan dat je de eerste stap heb gezet om te stoppen met piekeren. Veel piekeraars worden zo opgeslorpt door het piekeren, dat ze niet stilstaan bij hun pieker-gedrag. Merk je dat je piekert over je piekergedrag? Zet dan meteen de stap om meer mentale rust te creëren.
Tips voor mentale rust
Observeer je angstige gedachten of je krampachtige pogingen om toekomstige problemen te slim af te zijn. Gun jezelf elke dag pieker-momenten. Komt er buiten deze momenten een gedachte in je op die je herkent als piekergedrag, geef jezelf dan toestemming om erover te pieker tijdens je pieker-moment.
In het begin kun je verschillende korte pieker-momenten per dag hebben. Bouw dit af tot 1 piekermoment van 20 minuten per dag, liefst een vast tijdstip in de late namiddag of vooravond. Kies een stoel uit waarop je altijd zit tijdens je piekermoment.
Maak een piekerlijst. Schrijf al je piekergedachten op. Sorteer je piekergedachten op je lijst volgens de angst of de druk die je voelt als je er aan denkt. Start je piekermoment met het lezen van je piekerlijst en kies de gedachtes uit waarover je wilt piekeren. Pieker niet langer dan de toegestane periode. Heb je geen zin om te piekeren, kort dan je piekerperiode in.
Doe even alsof piekeren zinvol is en maak een lijst met redenen waarom je piekert. Welke onderliggende gedachte wil je bevestigen door te piekeren?
Schrijf op waarom je minder wilt piekeren. Hoe zou je leven eruit zien als je minder piekert?
Vervang een piekergedachte door een meer realistische gedachte. Probeer hier een affirmatie, een korte positieve ik-boodschap, aan te koppelen. Affirmaties zijn een mentale ondersteuning bij het afremmen van piekergedrag.
Deel je piekergedachtes op in problemen die je kunt oplossen en niet kunt oplossen.
Denk je dat je het probleem kunt oplossen binnen 2 jaar? Wat kun je concreet veranderen?
Aanvaard dat geen enkele oplossing perfect is. Bedenk welke concrete stappen je zult nemen en giet dit in een actieplan. Onderneem meteen een eerste actie om dit plan toe te passen. Besef dat je misschien zult falen of dat je inspanning niet het gewenste resultaat zal opleveren. Je hebt niet over alles controle.
Het belangrijkste is dat je ervaart dat je concrete acties onderneemt en dat het actief aanpakken van problemen je angst vermindert.
Minder angst = minder behoefte aan angstreductie = minder piekeren.
De meeste piekergedachten gaan over problemen die je niet of moeilijk kunt oplossen of waar je geen directe controle over hebt. Vaak zijn dat het soort problemen waar je vragen over stelt in een kaartlegging. Wil je kaartleggen om meer duidelijkheid te krijgen over een probleem, dan is het belangrijk om vooraf niet te piekeren. De kaartlegging reflecteert altijd de energie die aanwezig is in je energieveld. Je energieveld bevat energie uit je verleden, je heden en de energie-zaadjes die zich in de toekomst zullen manifesteren. Pieker je over verleden, heden of toekomst, dan wordt dit zichtbaar in je legging. Bovendien verhinderen je piekergedachten je om de diepere boodschap van de tarot te begrijpen. Kies daarom altijd een rustig moment uit om te kaartleggen. Kom je niet tot rust, blijf je twijfelen of piekeren, laat dan de kaartlegging door iemand anders doen.
Bewegen brengt de gedachten tot rust. Meer aandacht voor je lichaam is minder aandacht voor je gedachten. Na lichamelijke inspanning komen allerlei gelukstoffen vrij in de hersenen zoals endorfines, een super snelwerkend anti-stress hormoon!
Een laatste tip die zeker niet mag ontbreken is hart-coherent ademen. Via een rustige en regelmatige in- en uitademing (ongeveer 7 per minuut) beïnvloed je de tijd tussen de hartslagen. Hierdoor ontvangt je hart een boodschap van je brein : er is geen gevaar, je bent veilig, je mag ontspannen. Om je meteen te laten ervaren hoe dit aanvoelt, raad ik je aan dit filmpje te bekijken en te ademen op het ritme dat wordt aangegeven. Wil je een kaartlegging doen, pas dan deze techniek toe. Na 3 minuten hart- coherent ademen is er al een positieve invloed op je denken en je energieveld.