gehangene in de tarot

Tarotkaart De Gehangene

De Gehangene kijkt je aan vanuit een gewichtloze houding die geen inspanning vraagt. Zijn blik is rustig, alsof hij in diepe trance is. Zijn benen vormen een kruis, de middelste lijn vormt een centrale verbindingslijn tussen het zichtbare en het onzichtbare, tussen de wereld en de hemelse sferen.

Doordat hij ondersteboven hangt stroomt al zijn bloed, zijn levensenergie, naar zijn hoofd dat, net zoals bij heiligen, met een schitterende stralenkrans is omgeven. Hij is met zijn rechtervoet vastgebonden aan een kruis. Het kruis is gemaakt van levend hout en er groeien nieuwe, jonge blaadjes aan. Dit Taukruis werd door de vroege Christenen gezien als een symbool voor bescherming en herboren worden in een nieuw leven (doopsel). De spirituele energie stroomt naar beneden en lost het oude leven op, zodat hij opnieuw geboren kan worden als spirituele mens.

De kaart heeft dus een veel positievere betekenis dan we op het eerste gezicht zouden denken.

De nadruk ligt op het ervaren van leven, maar wel vanuit een ander gezichtspunt en vanuit een tijdelijk gebonden situatie. Het is alsof de mens opnieuw een periode doorbrengt in de baarmoeder, omringd door het vruchtwater. Binnenkort moet hij weer door een geboortekanaal, van het ene leven naar het andere. Het element Water is nauw verbonden met deze kaart en soms wordt deze kaart daarom De Verdronken Man genoemd.