De makkelijkste manier om de hofkaarten te interpreteren
10 april 2022 

De makkelijkste manier om de hofkaarten te interpreteren

In het Tarot Boost Traject Kleine Arcana leer ik hoe cursusten hofkaarten duiden, maar toch blijft de stap naar het duiden van hofkaarten in een legging voor veel tarotisten een uitdaging.
Stelt de hofkaart in een legging een persoon voor? Als de hofkaart een persoon voorstelt, is het dan de vraagsteller of iemand anders? Als het iemand anders is, hoe kan ik dan weten wie die persoon is?
Houd het simpel! Maak afspraken tussen jezelf en je hofkaarten.

4 afspraken voor een heldere duiding van de hofkaarten

 1. De hofkaarten stellen een energie voor die direct verbonden is met de vraagsteller.
 2. Hofkaarten wijzen waar de nadruk op ligt in het leven:
  hofkaarten met pentakels : materiële en zakelijke aspecten
  hofkaarten met zwaarden : mentale aspecten
  hofkaarten met bekers : emotionele aspecten
  hofkaarten met staven : innerlijke drijfveren en idealen
 3. Hofkaarten wijzen op een kenmerk van de persoon in interactie met de wereld
 4. Sommige posities in een kaartlegging zoals kaart 8 in het Keltisch Kruis wijzen op invloeden van buitenaf; dan is het duidelijk dat de energie van de kaart behoort tot een andere persoon.

Stel je voor dat je de Koningin van Zwaarden trekt voor kaart 8 in het Keltisch Kruis. Denk dan niet dat de hofkaart automatisch een oudere vrouw voorstelt die houdt van duidelijk regels en moeilijk haar emoties uit. Vraag je af : wie in mijn omgeving reageert met een energie dat gelijkt op die van de Koningin van Zwaarden ten opzichte van mij en mijn situatie.

Bouw een relatie op met je hofkaarten

Als je gewoon bent om deze interpretatieregels toe te passen, dan zal je vertrouwen in het interpreteren van hofkaarten groeien. Heb je vertrouwen in je duiding, dan kan je na een tijdje flexibeler met de interpretatieregels omgaan. Soms moet je durven alle regels los te gaan en je afvragen welke de boodschap je intuïtie op aanstuurt. Dan kan de hofkaart iemand anders voorstellen of misschien zelfs een groep of organisatie.

Geef jezelf tijd om vertrouwd te raken met de energie van de hofkaarten en bouw een relatie met ze op door je hofkaarten te interpreteren volgens de afspraken die je met hen hebt gemaakt.

Vergeet nooit dat de kaartlegging altijd jouw energie spiegelt. Als jij de kaarten voor iemand anders legt, dan spiegelen de kaarten de energie van de vraagsteller, maar ook altijd een stukje van jezelf.
Doe je een kaartlegging voor iemand anders dan is het nog belangrijker om vooraf goede afspraken met je tarotkaarten en met jezelf te maken. Houd je dan strikt aan de interpretatie-regels, tenzij je ervaren bent om je eigen energie in een kaartlegging te herkennen.

Aangezien ik altijd kaarten interpreteer op basis van de beeldtaal en ik omgekeerde kaarten altijd recht leg, moet ik mijn hoofd niet breken over wat de kaart zou betekenen als die omgekeerd lag.
Het is niet omdat je een ervaren kaartlegger bent, dat je het complex moet maken voor jezelf.

Kaartleggen is niet de ideale manier om hofkaarten te leren kennen. Je kan hun persoonlijkheidskenmerken ontdekken door je te verbinden met het beeld en in dialoog te gaan met de kaarten. 

Tip voor je tarot journal : schrijf bij elke hofkaart enkele namen van personen die je kent of namen van beroemde personen. Ken jij een flamboyante zakenman die een eigen imperium heeft opgebouwd en jonge ondernemers adviseert? Dan is hij misschien wel een Koning van Staven.Veel succes op je tarotpad!  

Over de schrijver
coach voor spirituele zoekers en innerlijke ontdekkingsreizigers Ik bewandel een spiritueel levenspad met de tarot als leidraad. In mijn visie op spiritueel leven staat verbinding centraal. Verbinding zorgt voor helderheid op je pad, inzicht in jezelf, maar vooral voor het ervaren van geluk. Spiritualiteit in het dagelijks leven integreren is belangrijk om elke dag de vruchten van spirituele verbinding te plukken. Spiritueel leven is leven in het nu, met de blik op de toekomst.