Tarot en Chakra's voor persoonlijke groei: het harmoniseren van de Wortel- en Sacrale Chakra
22 februari 2024 

Tarot en Chakra's voor persoonlijke groei: het harmoniseren van de Wortel- en Sacrale Chakra

Bij het combineren van tarot met chakra’s integreer ik inzichten uit verschillende esoterische systemen, waaronder de kabbalistische levensboom, chakra's en de tarot. Deze benadering biedt een unieke invalshoek op persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. De verbanden tussen chakra's, elementen en tarotkaarten zijn bedoeld als flexibele suggesties. Voel je vrij om je eigen verbanden te leggen die beter aansluiten bij jouw manier van werken met tarot, elementenleer en chakra's.

Wortelchakra en Sacrale Chakra: Verbonden met het Element Aarde en de Pentakels

 De Wortelchakra (Muladhara) en Sacrale Chakra (Svadhisthana) vormen de basis van onze fysieke en emotionele identiteit en zijn het speelveld van onze basisbehoeften en -verlangens.
Deze chakra's zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar, waardoor ze beiden een grote invloed hebben op ons algemeen welzijn.

 Wortelchakra (Muladhara): Dit chakra vertegenwoordigt onze basis, overleving, veiligheid en de verbinding met de aarde. In de tarot wordt deze verbonden met de Pentakels.
 Dit reflecteert de behoefte aan materiële welvaart, fysieke gezondheid, stabiliteit en zekerheid in ons leven.

Sacrale Chakra (Svadhisthana): Gerelateerd aan creativiteit, seksualiteit en emoties. Het toont hoe we praktisch omgaan met de energie van het element aarde. De Pentakels staan symbool voor de manifestatie van verlangens en het genieten van de zintuiglijke wereld.

Hoe ze elkaar beïnvloeden

Basis van veiligheid en creativiteit: De Wortelchakra biedt een gevoel van veiligheid en overleving, terwijl de Sacraal Chakra onze creativiteit, seksualiteit en het vermogen tot verbinding reguleert. Een stevige Wortelchakra creëert een veilige basis voor de Sacraal Chakra om onze creatieve en emotionele expressie te verkennen. Een evenwichtige Sacraal Chakra kan op zijn beurt het welzijn versterken en zorgen voor een meer geaarde en zekere houding. 

Energieflow: Een geblokkeerde Muladhara kan de energieflow naar de Svadhisthana hinderen, wat leidt tot een onderdrukking van creativiteit, seksualiteit en passie. Zonder een sterke basis kunnen deze aspecten niet vrijelijk stromen of tot uitdrukking komen.

Obstakels en bevrijding

Welke obstakels kun je ervaren in Wortelchakra en Sacrale Chakra

 • Angst voor overleving: financiële zorgen, veiligheidsissues
 • Fysieke gezondheidsproblemen
 • Gevoel van niet thuis horen of basisstabiliteit missen
 • Creatieve blokkades
 • Emotionele instabiliteit of onderdrukking van emoties
 • Problemen met seksualiteit of relaties

Bevrijden van obstakels in de Wortelchakra en Sacrale Chakra:

Aarden:
Activiteiten die helpen om te aarden, zoals natuurwandelingen, yoga, of meditatie, kunnen de Wortelchakra stabiliseren, wat een positief effect heeft op de Sacrale Chakra door een veilig fundament te bieden voor expressie en connectie.

Creatieve expressie:
Het beoefenen van creatieve activiteiten zoals schilderen, schrijven, dansen, of muziek kan helpen om blokkades in de Sacrale Chakra op te heffen, wat op zijn beurt de energieflow naar de Wortelchakra verbetert door positieve emoties en passies te bevorderen.

Fysieke beweging:
Beweging zoals wandelen, fietsen en zwemmen en het stretchen van de onderste ledematen kan helpen om beide chakra's te activeren en de energieflow tussen hen te bevorderen.

Meditatie en visualisatie:
Meditaties gericht op het visualiseren van de energieflow van de Wortelchakra naar de Sacrale Chakra kunnen helpen om blokkades op te heffen en de harmonieuze werking tussen beide te bevorderen.

Affirmaties:
Het gebruik van positieve affirmaties specifiek gericht op veiligheid, stabiliteit, creativiteit, en acceptatie kan helpen om mentale blokkades te overwinnen die de vrije stroom van energie tussen deze chakra's belemmeren.

Tarotkaarten :
Het werken met tarotkaarten kan een krachtige methode zijn om de energie in de Wortel- en Sacrale Chakra te bevrijden en te harmoniseren. Door leggingen te gebruiken die resoneren met de thema's van deze chakra's, kunnen we dieper inzicht krijgen in onze huidige staat van zijn en de blokkades die onze vooruitgang in de weg staan.

Mediteren met tarotkaarten voor reiniging en harmonisering van de Wortel- en Sacrale Chakra

De Keizer (IV) voor de Wortelchakra: Deze kaart symboliseert stabiliteit, controle en autoriteit, wat kan helpen bij het versterken van een gevoel van veiligheid en het aarden in het fysieke bestaan.

De Koningin van Pentakels voor beide Chakra's: Deze kaart vertegenwoordigt een zorgzame, voedende energie die verbonden is met de aarde en materiële welvaart en ondersteunt het welzijn van zowel de Wortel- als de Sacrale Chakra.

De Duivel (XV) voor de Sacrale Chakra: Deze kaart heeft een sterk confronterende energie. In meditatie kan tarotkaart de Duivel gebruikt worden om je te bevrijden van overmatige begeerte, afhankelijkheid of blokkades in creativiteit en seksualiteit. Sluit een meditatie met deze kaart altijd af met een rustgevende meditatie met bijvoorbeeld de Koningin van Pentakels.

Tarotlegging voor Vrijheid en Harmonie

Door deze tarotlegging te doen, kun je een dieper begrip en bewustzijn ontwikkelen van hoe de energieën van de Wortel- en Sacrale Chakra in jouw actief zijn. Richt je aandacht op het onderste deel van je ruggengraat en je onderbuik.
Visualiseer de kleur rood en oranje. Schud de kaarten en trek vijf kaarten.

 1. de Wortelchakra:
  De eerste kaart geeft inzicht in de huidige staat van je Wortelchakra. Dit toont de basis van je fysieke en emotionele veiligheid.
 2. de Sacrale Chakra:
   De tweede kaart gebruik je om de huidige staat van je Sacrale Chakra te verkennen, gerelateerd aan creativiteit, seksualiteit en emoties.
 3. Obstakels overwinnen:
   De derde kaart wijst op de obstakels of uitdagingen die je moet overwinnen om harmonie tussen deze twee chakra's te creëren.
 4. Harmonisatie:
   De vierde kaart geeft advies over acties die je kunt ondernemen om de energieflow tussen de Wortel- en Sacrale Chakra te verbeteren.
 5. Potentiële uitkomst:
   De vijfde geeft een blik op de mogelijke uitkomst of toestand van harmonie en vrijheid die bereikt kan worden door aan deze aspecten te werken.


Over de schrijver
coach voor spirituele zoekers en innerlijke ontdekkingsreizigersIk bewandel een spiritueel levenspad met de tarot als leidraad. In mijn visie op spiritueel leven staat verbinding centraal. Verbinding zorgt voor helderheid op je pad, inzicht in jezelf, maar vooral voor het ervaren van geluk. Spiritualiteit in het dagelijks leven integreren is belangrijk om elke dag de vruchten van spirituele verbinding te plukken. Spiritueel leven is leven in het nu, met de blik op de toekomst.