rad van fortuin in de tarot

Tarotkaart Het Rad van Fortuin

Het eeuwig bewegend principe van het leven wordt voorgesteld in het Rad van Fortuin. Net als de sfinx maakt de mens deel uit van die beweging. De wereld is constant in beweging en wordt gekenmerkt door creatie en verval.

Indien je de natuurlijke bewegingen van het leven volgt, dan zul je de wereld als een plaats van geluk ervaren. Anders staat Typhon, een monsterlijke reus uit de Griekse mythologie, hier in de gedaante van een slang, klaar om je te verslinden. Aan de rechterkant stijgt Hermanubis op het Rad. Mocht je toch uit balans raken, dan kun je rekenen op deze begeleider van de zielen om je weer in de juiste richting te duwen.

Op het wiel staan de letters TARO, al kun je het ook als ROTA (wiel) lezen. De letters worden afgewisseld door de letters van de heilige naam van God: יהוה , yod, heh, vau, heh. Dit om aan te tonen dat de gebeurtenissen in het leven gestuurd worden door een goddelijke macht. De letters staan rond een as met acht spaken. Op vier spaken zijn er symbolen getekend. Drie ervan stellen alchemistische beginselen voor: zout (het stoffelijke), het mercurale water (het verbindend principe) en sulfer (de alomtegenwoordige geest). Het vierde teken stelt Waterman voor en dan vooral het vermenigvuldigend principe dat ermee wordt geassocieerd. De wereld wordt gecreëerd door de verbinding van geest en materie. Het resultaat wordt daarna oneindig vermenigvuldigd.

De creatie van die wereld en de principes van het leven worden door vier dieren met rechtopstaande vleugels gadegeslagen: de mens, de arend, de leeuw en de stier. Ze bewaken de wereld vanuit de vier vaste hoeken van het universum. Vanuit de astrologie kennen we vier vaste tekens in de dierenriem: de mens (Waterman), de arend (Schorpioen), de Leeuw en de Stier; ze corresponderen met de vier elementen: Lucht, Water, Vuur en Aarde. Volgens Bijbelse verhalen bevinden de vier gevleugelde dieren zich in de hemelse hof, voor de troon van God. Hun vleugels verbinden hen met het hemelse, hun dierlijk uiterlijk met de aarde. Ze leven net als de mens in twee werelden tegelijk.

Meer weten over tarot?
Lees mijn antwoorden op veel gestelde vragen over tarot.