Ervaringen tijdens en na intens spiritueel ontwaken
21 augustus 2023 

Ervaringen tijdens en na intens spiritueel ontwaken

Heb jij al eens een moment gehad van overweldigende energetische ontlading, waarbij je een diepe verbinding ervaarde met jezelf, het universum en al dat is?
In een eerder blog schreef ik over het proces van spiritueel ontwaken en hoe je dit proces kunt herkennen. Af en toe ervaar je tijdens het proces van spiritueel ontwaken, energetische piekmomenten waarin een energetische verschuiving zich voordoet.

Momenten van intens spiritueel ontwaken

Als je eenmaal zo’n spiritueel ontwakingsmoment hebt ervaren, zul je waarschijnlijk nog dergelijke momenten in je leven ervaren en gemakkelijk herkennen. Misschien had je verwacht dat spiritueel ontwaken een éénmalig moment in je leven is. Dat is uiterst zelden het geval.

Het is heel normaal dat je tijdens je proces van spiritueel ontwaken op verschillende tijdstippen, meestal met een paar jaar ertussen, een intense ervaring hebt.  Mocht je het totale spirituele ontwaken in één moment ervaren, dan zou de ervaring te ontwrichtend zijn.  Elk piekmoment van spiritueel ontwaken is zo emotioneel, bevrijdend en intens, dat je tijd nodig hebt om het te integreren in jezelf en in je leven.

Elk moment van spiritueel ontwaken is anders, maar voor jou heel herkenbaar. De eerste keer weet je eigenlijk niet wat je overkomt, de tweede keer herken je het en als het nog een paar keer in je leven gebeurt, zeg je : oké,  ik accepteer wat me overkomt. Je kunt trouwens de ervaring niet tegenhouden. Hoe meer je emotioneel of mentaal verzet, hoe heftiger je lichaam reageert op je verzet. 


Hoe herken je een piekmoment van spiritueel ontwaken?

Piekmomenten ervaar je in periodes waarin je veel spirituele activiteiten doet, meestal ben je in een omgeving die geladen is met spirituele energie. De kans dat het zich voordoet tijdens een spirituele groepssessie is groot. 

Je kunt echter niet bepalen wanneer het gebeurt. De omstandigheden moeten “juist” zijn en wat de juiste omstandigheden zijn, dat heb je zelf niet volledig in de hand. Het gebeurt altijd onverwachts. Mocht je een cursus “spiritueel ontwaken” volgen en je ervaart niets bijzonders, dan is dit heel normaal.

Je kunt het enkel ervaren als je je ervoor openstelt. Voel je geen behoefte om spiritueel te ontwaken, dan zul je dit waarschijnlijk nooit ervaren. Toch is de wil om spiritueel te ontwaken geen bewuste keuze. De ervaring van spiritueel ontwaken is het antwoord op een verlangen dat diep in jouw verborgen ligt. Je kunt het een zielsverlangen of een verlangen van je hogere zelf noemen.  Soms lokken veranderingen in je leven vb. het overlijden van een dierbaar persoon, een verhuis, een scheiding, nieuwe levensvisie, verandering in levensstijl, … een piekmoment van spiritueel ontwaken uit. 

Het is een intens moment. Je wordt compleet ondergedompeld in de ervaring. Je ervaart totale eenheid buiten tijd en ruimte. Nu heb ik al een paar keer het woord moment genoemd. De meest heftige periode, waarin je een energetische verschuiving ervaart, duurt ongeveer 20 à 30 minuten.  Je voelt het aankomen en na de ervaring voel je je nog enkele uren en misschien zelfs dagen “anders”, maar toch altijd jezelf. Je bent zelfs heel dicht bij jezelf, bij je kern. Tijdens momenten van intens ontwaken ervaar je een sterke verbinding met een kracht die groter is dan jezelf, voel je je vredig en compleet. Achteraf kun je dit liefdevolle gevoel missen. Koester je herinnering en put hier kracht uit om verdere stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling en spiritueel groeipad.

Je ervaring delen met anderen

Het is een persoonlijke ervaring. Je kunt je vooraf geen voorstelling maken van wat je zult ervaren. Je kunt achteraf moeilijk uitleggen wat je precies hebt ervaren. Als je aan anderen vertelt over je ervaring, krijg je meestal reacties waarbij anderen (proberen) je ervaring te verklaren.
Hoe goed anderen het ook bedoelen, vaak heb je niets aan verklaringen van anderen en soms brengen ze je zelfs in de war. Bovendien krijg je ongetwijfeld te maken met minder positieve reacties.

Aanvaard dat je tijd, veel tijd, nodig hebt om de ervaring te integreren. 

Hoe stimuleer je het proces?

Je kunt het proces van spiritueel ontwaken niet overhaasten. Er bestaat geen vast stappenplan, want het spiritueel groeipad is bij iedereen anders.
Net zoals je een bloem niet kunt forceren om te bloeien, zo kan het contact met je ziel en al dat er is zich enkel ontvouwen als jij er klaar voor bent

Je kunt je enkel voorbereiden op het proces door bewust spiritueel te leven. Lees spirituele boeken, mediteer, schrijf je in voor een spirituele cursus en neem deel aan bijeenkomsten om andere spirituele zoekers te ontmoeten.

Wees vooral niet teleurgesteld als je (nog) geen piekmomenten van spiritueel ontwaken hebt meegemaakt. Spiritueel ontwaken is een ervaring, geen beloning voor spiritueel werk.

Coaching

Tijdens het proces van spiritueel ontwaken kun je periodes hebben waarin je persoonlijke uitdagingen ervaart. Intense ervaringen kunnen je verwarren, waardoor je het gevoel hebt dat je de richting kwijt bent in je leven. Een spirituele coach biedt een luisterend oor en gidst je door je spirituele ervaringen en uitdagingen. Je bepaalt waar je heen wilt. Je spirituele coach steunt je door vragen te stellen en helpt je structuur te brengen in je ervaringen, emoties en gedachten. Zo kun jij de volgende stap zetten op je persoonlijk groeipad.

Een spirituele coach is iemand die met je meewandelt in de richting die jij wilt.
Laat belemmerende gedachten los, voel de vrijheid om keuzes te maken die je leven transformeren.
Leef vanuit diepe connectie met jezelf en straal dit uit in de manier waarop je vorm geeft aan je leven.


Ik kan je helpen jouw (spirituele) doelen te bereiken. Ben je klaar om de sprong te wagen?

Stuur een mail naar info@divona.be of een Whatsapp berichtje, dan plannen we een gratis gesprek in. 

Over de schrijver
coach voor spirituele zoekers en innerlijke ontdekkingsreizigers Ik bewandel een spiritueel levenspad met de tarot als leidraad. In mijn visie op spiritueel leven staat verbinding centraal. Verbinding zorgt voor helderheid op je pad, inzicht in jezelf, maar vooral voor het ervaren van geluk. Spiritualiteit in het dagelijks leven integreren is belangrijk om elke dag de vruchten van spirituele verbinding te plukken. Spiritueel leven is leven in het nu, met de blik op de toekomst.